MENÜ
Minden, ami egészség!
Független TIENS Tanácsadó Honlapja!
Az Árlistában feltüntetett árat kell nézni!

Kínai Farmakológia - Táplálkozástudomány

-->Gyógynövény táblázat megtekinthető itt <--


A Hagyományos Kínai Orvoslás nyugaton gyakorlatilag egyet jelent az akupunktúrával és akupresszúrával, azaz manuálterápiával.
Azonban ez a kialakult kép egyáltalán nem fedi a valóságot. A Kínai Orvoslás terápiás eszközei közül az egyik, nagyon fontos elem a farmakológia, azaz a gyógynövények és az ezekből készült receptek alkalmazásának tudománya. A Kínai Orvoslás receptjei teljes mértékben a természetben fellelhető növényi, ásványi és ritkán állati eredetű alapanyagokból állnak. Semmiféle mesterséges, kémiai úton előállított anyagot nem tartalmaznak. Az állati eredetűek között korábban megtalálhatóak voltak misztikus felhangú anyagok, de voltak bizonyítottan hatásos alapanyagok is. Ma már egyre inkább visszaszorul ezeknek az állati eredetű készítményeknek az alkalmazása, nem utolsósorban az állatok védelme érdekében. Az európai és amerikai piacokról ezek az anyagok gyakorlatilag teljesen kiszorultak, illetve sosem váltak népszerűvé.   A receptek, gyógynövény készítmények, sűrítmények, kapszulák, tinktúrák, forrázatok, teák formájában készíthetőek és érhetőek el.

A Kínai Gyógyászatban használatos gyógyszerek hatásmechanizmusa természetesen a Kínai Orvoslás alapelméletein nyugszik.

A korabeli kínai analógiás gondolkodásnak megfelelően a  gyógyszerkeverékek összetételét a császári udvari berendezkedéséhez hasonlították.
Ennek alapján minden gyógykészítmény tartalmaz egy ún. "Császárt", azaz a legfontosabb vezető összetevőt, tartalmaz "Minisztereket", azaz adalékanyagokat, harmonizáló összetevőket, illetve "Asszisztenseket", amik feladata többrétű lehet. (az adalék anyagok harmonizálása, egyes hatásainak kiküszöbölése vagy megváltoztatása, illetve a célzott Szervbe vagy Csatornába történő bejutás elősegítése)

A farmakológia szélesebb értelmezésben kitejed a táplálkozástudományra is. Hagyományosan egyes betegségek kezelésekor a Kínai Gyógyászat komplex terápiát alkalmaz, azaz az akupunktúra, manuálterápia mellett gyógykészítményt is javasol, illetve előír bizonyos célzott módosításokat az étkezés, táplálkozás terén.

A Hagyományos Kínai Orvostudomány nyugati társához hasonlóan az ismert és használatos gyógynövényeket egy komplex, nagy terjedelmű kiadványban, az ún. Materia Medica-ban tartja nyilván.
A Hagyományos Kínai Gyógyászat táplálkozástudományi ismeretei felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Természetszerűleg mentesek minden divathóborttól, értelmetlen és testpusztító diétától, azonban az elmélet pontosan és világosan megfogalmazza az egyes megbetegedések esetében szükséges étrendváltoztatást, illetve útmutatásokat ad az egészség személyre szabott megőrzéséhez.

Magyarországon teljes mértékben hiánypótló unikumként 2008 december elején jelent meg és került a könyvesboltokba Stefan Chmelik: A KÍNAI GYÓGYNÖVÉNYEK TITKAI c. gyönyörű könyve. A könyvet mindenki számára javasoljuk, akik többet szeretnének megtudni erről a témáról. A könyv kiadója az Illia Kiadó.

Azok számára, akik tájékozottabbak a kínai gyógynövények terén, hasznos segítség lehet az alábbi táblázat.,  mely abc sorrendben közel 1000 kínai gyógynövény latin megnevezését is tartalmazza. Ennek alapján különböző gyógynövény boltokban lehetőség van akár az itthoni beszerzésre is.
Ne felejtsük el azonban, hogy a Kínai Gyógynövény terápia alkalmazásához szükség van Kínai Diagnózis felállítására! Ebben nyújt nagy segítséget a fent említett, nemrég magyar nyelven is megjelent könyv.

Asztali nézet