1 tasak kalciumtartalma 400 mg.
Kalcium – rendkívül széles körű hatással rendelkezik:
A B1-vitamin részt vesz a szénhidrátok cseréjében, befolyásolja az idegrendszer működését, elősegíti a gondolkodást és a figyelem összpontosítását. Befolyásolja az emésztést, növeli a gyomor és a bélrendszer tónusát, szabályozza a szív- és érrendszer, az endokrin rendszer működését
A B2-vitamin az enzimek egyik összetevője, részt vesz a szénhidrát-, fehérje- és zsírcserében, elengedhetetlen a látás fenntartásához
A B5-vitamin részt vesz számos anyag szintézisében és oxidációs folyamataiban
A B6-vitamin az enzimek egyik összetevője, részt vesz a zsírcserében, növeli a máj által kiszűrt koleszterin mennyiségét, fokozza a vizeletkiválasztást.
A B12-vitamin befolyásolja a fehérje-, a zsír- és szénhidrátcserét, javítja az emlékezőképességet, befolyásolja a sejt élettartamát – gátolja az idő előtti öregedést; jótékony hatással van a vérképző rendszerre, a májra és az idegrendszerre.
Az A-vitamin elősegíti a fiatal szervezet növekedését és fejlődését, növeli az ösztrogén (női hormon) előállítását; erősíti az immunrendszert. Befolyásolja a látás, hallás, szaglás, ízlelés, könnyezés, zsírmirigyek, izzadságmirigyek, a bőr és a nyálkahártyák működését;
E-vitamin – erős antioxidáns; szabályozza fehérjék, zsírok és szénhidrátok cseréjét; serkenti a progeszteron (női nemi hormon) előállítását; elősegíti a vérrögök eloszlatását, erősíti az érfalat, és értágító hatású; növeli az izmok összehúzódási erejét; védi a hipofízist és a mellékvesét; csökkenti a forradási szövet keletkezését; gátolja az őszülést és a szürke hályog keletkezését; csökkenti a végtagok görcseit.
C-vitamin – szabályozza a szénhidrátok cseréjét, a véralvadást, erősíti az érfalat; elősegíti a szövetek regenerációját (serkenti a kollagén szintézisét) és a DNS termelését; erősíti az immunrendszert; javítja a kalcium felszívódását; stabilizálja a pszichikai állapotot és a figyelem-összpontosítást; javítja a látást és a haj állapotát; normalizálja a testsúlyt; erősíti az ínyt.
D-vitamin – szabályozza a kalciumcserét, elősegíti a felszívódását (átviszi kalciumot a bélfalon), erősíti az ideget, a szívet, aktivizálja az izomműködést; erősíti az immunrendszert; részt vesz a hormonok szintézisében és a szervezet ólomtól való tisztításában.
Folsav – részt vesz az aminosavak szintézisében, a vérképzés folyamatában. Erősíti az immunrendszert, mert részt vesz a fehér vérsejtek képzésében. Képes megelőzni a fejlődés veleszületett hibáit, szabályozza az embrió és a magzat idegrendszerének a formálását. Növeli a libidót, helyreállítja a havi ciklus rendszerességét és hormonális egyensúlyát. Elengedhetetlen az emésztőrendszer sejtjeinek reprodukálásához. Az agy- és gerincvelő-folyadék egyik összetevője, befolyásolja az agy működését és az érzelmi egyensúlyt. A hiánya a következő megbetegedésekhez vezet: ízületgyulladás, vastagbélgyulladás, krónikus fáradtság, klimax‑tünetek, bőrbetegségek, aggkori gyengeelméjűség, frigiditás és impotencia, depresszió, skizofrénia és epilepszia. A folsav hirtelen hiánya a hormonális fogamzásgátló tabletták szedésekor lép fel.
K-vitamin – elősegíti a véralvadás normalizálását (a hatása 12-18 órával azután jelentkezik, hogy a szervezetbe izolált nagy dózisú jut); normalizálja az agy működését, gátolja az agyvérzést.
Magnézium – biztosítja a kalcium felszívódását (minél több magnézium, annál több kalcium); sejten belüli elem, amely visszatartja a káliumot; görcsoldó, nyugtató hatású, gyenge hashajtó, csökkenti a gyomorsavat, elősegíti a mérgező fémek eltávolítását (lásd Dupla cellulóz)
Vas – a hemoglobin összetevője, oxigént szállít a tüdőből a sejtekhez; részt vesz a béta-karotin A-vitaminná átalakításában; növeli az enzimek és az immunrendszer aktivitását (lásd Biovas)
Jód – elengedhetetlen az agy működéséhez, a hormonális egyensúly fenntartásához, a pajzsmirigy tireoid-hormon termeléséhez, az immunrendszer aktivitásához; csökkenti a mellrák kockázatát; részt vesz az energia-anyagcserében
Réz – serkenti a vérsejtek képződését, baktériumellenes, gyulladásgátló hatású; serkenti a női hormonok (ösztrogének) termelését; részt vesz a csontok képzésében és elasztin (rugalmas kötőszöveti rostok fehérjéje) szintézisében; elengedhetetlen az idegrendszer és az ízületek egészséges állapotának a fenntartásához
Mangán – elengedhetetlen a növekedéshez és reprodukáláshoz, a sebek gyógyulásához, az agy hatékony működéséhez, a cukrok, az inzulin és a koleszterin helyes anyagcseréjéhez; antioxidáns hatású; erősíti az artériaszöveteket; elengedhetetlen a porcok növekedéséhez és önredukálásához, növeli a daganatos sejtek pusztítását. A hiánya esetén növekszik a magzat hibás formálódásának a kockázata, valamint az ízületgyulladás, cukorbetegség, érelmeszesedés, epilepszia, zöldhályog kockázata; felléphet halláscsökkenés, ingerlékenység, memóriacsökkenés, nagyon erős izzadság, kézreszketés, izomzsugorodás, kellemetlen érzések az emlőben
Kova – fiatalító, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, megelőzi az ízületek elmeszesedését, méregtelenít dohányzáskor, alkoholfogyasztáskor, terhességi toxikózisnál, májgyulladásnál; részt vesz a fogak és csontok képzésében, serkenti a hajnövekedést
Foszfor – elősegíti a kalcium felszívódását, az adenozin-trifoszfát sav egyik összetevője, amely energiát halmoz fel
Cink – lásd Biocink
Szelén – antioxidáns, védi az immunrendszert, gátolja a daganatok fejlődését, elősegíti a máj működését, elengedhetetlen a hasnyálmirigy működéséhez és a szövetek rugalmasságának fenntartásához; elősegíti a radionukleidok eltávolítását, megelőzi a prosztata-megnagyobbodást
Kálium – az egyik legfőbb elem a sejten belül, szabályozza a tápanyagok bejutását a sejtfalon keresztül, elősegíti a vérnyomás stabilizálását; ellátja energiával az izomrendszert, szükséges az inzulin termeléséhez. Hiánya az agykéregben végbemenő ingerület- és gátlásfolyamatok zavarát (általános gyengeség, álmatlanság), szívritmuszavart, szívfájdalmakat, a sima- és harántcsíkolt izmok petyhüdtségét (a vetélés egyik oka) okozhatja
Lecitin – stabilizálja az idegrendszer működését, beleértve a központi idegrendszer működését is. Az idegrosthártya az egyik összetevője (az ember idegrendszerének 17%-át teszi ki). A sejtmembrán és a sejtmag egyik szerkezeti komponense. A hiánya az idegrendszer kimerüléséhez és megbetegedéséhez vezethet, nehezebben szívódnak fel az A-, D-, E- és K-vitaminok, az epekövek kialakulását idézi elő, gyengíti a memóriát, krónikus fáradtsághoz vezet
Maltodextrin – nagy molekulájú alkohol, amely pótolhatja a cukrot, és nagyon gyorsan és el, melléktermék nélkül.
Mono- és digliceridek – egyszerű szénhidrátok, amelyek fő energiaforrásként szolgálnak a szervezet különböző funkcióihoz, a fehérje- és zsíranyagcsere végrehajtásához. A szénhidrátok hiánya az anyagcsere zavarához, a szervezet fehérjevesztéséhez vezethet, ami a szövetek ödémáját idézheti elő.
A többi összetevő energiában, vitaminokban, ásványokban és mikroelemekben gazdag töltőanyag.
A tasak tartalmát felöntjük langyos vízzel (40-500C, mert 500C fölött a fehérje kicsapódik, és a por összefut), elkeverjük és megisszuk 10-15 perccel evés előtt, vagy belekeverjük a port ételbe (túróba, joghurtba). Teával vagy kávéval együtt nem fogyasztható, mert a koffein blokkolja a kalcium felszívódását. Az adagolást nem változtatjuk 14 napon keresztül. Megfázásnál 1 tasak tartalmát feloldjuk 5-8 dl vízzel. Félóránként kortyoljuk egész nap (2-3 napig).
Álmatlanságban, magas vérnyomásban szenvedő emberek, változó korban lévő nők egyharmad tasakkal kezdjék a szedést, 14 nap múlva növelhetik az adagot fél tasakra.
A legjobb hatást akkor érhetjük el, ha csipketeával isszuk a kalciumot (1 evőkanál csipkebogyót leforrázzunk 2 dl vízzel, termoszban érleljük 10-12 órán át).
A legjobb időszakai: 13-15, 17-19 vagy 21-23 óra között.
¼ tasak – 1 tasak naponta
1 – 3 hónap