MENÜ
Minden, ami egészség!
Független TIENS Tanácsadó Honlapja!
Az Árlistában feltüntetett árat kell nézni!

Tuina


A manuálterápia a Kínai Orvoslás egyik legfontosabb terápiás eljárása. Magyarországon meglehetősen helytelenül az akupresszúra megnevezés terjedt el. Régebbi, köznyelvben használatos neve anmo, a mai kínai orvosi nyelvben azonban inkább a tuina kifejezést használják.
Számos különböző technikát alkalmaz a kívánt hatások elérésére. Ezek a technikák nem nagyon hasonlítanak más masszázstechnikákra, így tehát a kínai masszázs még értelmetlenebb megnevezése a manuálterápiának, annál is inkább mert itt egyáltalán nem relaxáló masszázsról van szó, hanem célzott gyógyításról. Természetesen a Kínai Manuálterápia egészséges embereken is alkalmazható, kellemes, nyugtató hatás érhető el vele, azonban eredeti célja nem ez.

A technikákat a kezelés terápia princípiuma határozza meg. Azt kell tudnunk, hogy hol és milyen hatást kívánunk elérni.

Ezeknek a hatásoknak az elérésére több mint húszféle kéztechnikát, valamint köpöly és moxa eljárásokat alkalmazunk.
A kéztechnikák alkalmasint jóval hatékonyabbak is tudnak lenni, mint az akupunktúra. Bár ez utóbbi a kezelő számára kevesebb "fáradtságot" jelent, a manuálterápia bizonyos esetekben jóval intenzívebb hatás kiváltására képes, mint a tűszúrásos terápia.

Mind a tűszúrásos terápia, mind a manuálterápia szerves kiegészítő része a moxibustio és köpölyözés. A köpölyözés során vákumos üvegcsészéket helyezünk a test megfelelő pontjaira. A köpölyben lévő levegőt a felhelyezés előtt felforrósítjuk, aminek hatására az kitágul. A csészét a testfelületre helyezve a köpölybe zárt levegő hűlni kezd, eközben térfogata csökken, így szívó hatást fejt ki a bőr alatti kötőszövetekre illetve a mélyebben fekvő izomzatra. Mindezek eredménye a Qi és a Xue (Vér) áramlásának megváltozása, élénkülése, illetve a spasztikus izomzat által komprimált meridiánvezetékek kitágulása.
Moxa kezelés során szivarhoz hasonló méretű és formájú, gyógynövényből (általában üröm alapú - Folium artemis argyi) sodort rúddal vagy speciális labdacsokkal melegítjük a meghatározott pontokat. Ezek az eljárások a legősibb terápiás eljárások közé tartoznak, és az évezredek során rendkívül hatékonynak bizonyultak.

Asztali nézet