Fő összetevői
- búzacsíraolaj
- nagy tisztaságú lecitin
- béta-karotin
Tulajdonságok
Búzacsíraolaj
Speciális technológiával nyert olaj, amely teljes egészében megőrzi az összes komponens tápértékét. Rendkívül gazdag vitaminokban, ásványokban, aminosavakban, klorofillben, többszörösen telítetlen zsírsavakban és más biológiailag aktív anyagokban. Más növényi olajokkal összehasonlítva a búzacsíraolaj tartalmazza a legtöbb E-vitamint.
E-vitamin
- A legerősebb antioxidáns az összes ismert vitamin közül, védi a sejtjeinket a szabad gyökök ellen
- Növeli a fizikai ellenállást azzal, hogy javítja a szervezet oxigén-felhasználásának hatékonyságát
- Növeli az agy és a szívizom az oxigénhiánnyal szembeni ellenállását
- Védi a szervezetet a passzív dohányzás és a szennyezett légkör hatásai ellen
- A sejtmembrán szerkezeti eleme, védi a sejteket a szabad gyökök ellen, elősegíti az idegimpulzusok továbbítását, csökkenti a végtagok zsibbadását és görcsölését
- Hatással van a bőr állapotára: fiatalítja, kisimítja a ráncokat, segíti a hegek felszívódását, megelőzi a májfoltok kialakulását
- Erősíti az immunrendszert
- Védi a vörösvérsejteket, amelyek az oxigént szállítják, ezzel biztosítja a sejtlégzést
- Akadályozza a vérrögök kialakulását; erősíti az érfalakat; csökkenti a szklerotikus elváltozásokat az érfalakon
- Elősegíti a belső szervekben a zsírban oldódó vitaminok felhalmozását, különösen, az A-vitaminét
- Serkenti az izomműködést
- Részt vesz a sperma, a progeszteron (sárgatest hormonja) termelésében; elősegíti az ovulációt és a megtermékenyítést, a terhesség normális lefolyását és a magzat fejlődését; növeli a potenciát
- Hatással van a hipofízis, a mellékvese, a pajzsmirigy és a nemi mirigyek működésére
- Akadályozza a rákos megbetegedések fejlődését
- Megelőzi a szürkehályog kifejlődését, fontos immuntényezője a szemnek, különösen a lencsének
- Akadályozza a gyulladásos folyamatokat a szövetekben
- Szabályozza a fehérje, a zsír és a szénhidrát anyagcseréjét
Többszörösen telítetlen zsírsavak
A búzacsíraolajban alfa-linolénsav (omega-3), valamint linolénsav és gamma-linolénsav (omega-6) formájában találhatóak. Ezek a zsírok pótolhatatlanoknak számítanak, vagyis a szervezet nem tudja termelni őket, hanem táplálék útján kell bejutniuk. A legjobb omega-3 és omega-6 zsírok aránya a szervezetben 1:1.
Omega-3 források az élelmiszerek között: vadhús, hidegvízi halak, csukamájolaj, lenmag, szójaolaj, dióolaj, tyúktojás.
Omega-6 források: anyatej, borágó, tavaszi kankalin, fekete ribizli magolaj, kukoricaolaj, napraforgóolaj.
Többszörösen telítetlen zsírsavak
- Sejtmembrán, mielin ideghártya és kötőszövet szerkezeti elemei
- Részt vesznek a prosztaglandinok termelésében (hormonfélék, amelyek növelik a test hőmérsékletét, csökkentik a vérnyomást, tágítják, vagy szűkítik a hörgőket, serkentik a hormonok termelését, növelik az idegszálak érzékenységét stb.)
- Elősegítik a koleszterin gyors átalakítását és kiürítését a szervezetből
- Növelik a vérerek rugalmasságát és az áteresztő képességét
- Akadályozzák a gyulladásos és allergiás folyamatok fejlődését
- Javítják a nemi mirigyek működését
- Hatással vannak a gyermekek növekedési intenzitására
- Javítják a bőr állapotát
- Feltétlenül szükségesek a bélmérgek bontásához
- Részt vesznek a lecitin termelésében a májban és a B-vitamin csoport cseréjében
Lecitin
- A sejtmembrán, különösen az agysejtek, a máj-, és vesesejtek membránjainak a szerkezeti eleme; az idegszövet tartalmazza a legtöbb lecitint
- Szükséges a magzat agyának rendes kialakulásához és fejlődéséhez, a gyermekek jó memóriájához, az öregkori elbutulás megelőzéséhez; Parkinson-kór esetén; az acetilkolin előfutára, amely az idegimpulzusok legfontosabb közvetítője
- Részt vesz az anyagcserében és az E-vitamin cseréjében
- Csökkenti a vér koleszterinszintjét és megakadályozza annak lerakódását az érfalakon
- Segíti a máj és a vese normális működését; megelőzi a májcirrózis kialakulását; elősegíti a máj regenerálódását az alkohol hatása után
- Növeli az ellenálló képességet és akadályozza a rákos sejtek növekedését
- Biztosítja a bőr egészséges kinézetét; megakadályozza a zsírmirigyek túlzott aktivitását
Béta-karotin
Az A-vitamin provitaminja. A szervezet növényi élelmiszerrel jut hozzá, főleg sárga, narancssárga és piros színű gyümölcsökkel és zöldségekkel (pl. sárgarépa). A szervezetben a béta-karotin csak szükség szerint alakul át A-vitaminná, ezért a fogyasztása nem hordozza magában a túladagolás veszélyét és a méreganyagok felhalmozását, ahogy ez az A-vitamin túladagolása esetében megfigyelhető, különösen szintetikus A-vitamin esetében ez nagyon veszélyes. A béta-karotin az A-vitamin minden tulajdonságával rendelkezik:
- Erős antioxidáns
- Serkenti az immunrendszert, lerövidíti a betegség időtartamát
- Fontos szerepet játszik a kötőszövet alakulásában, amely része a bőrnek, mirigyeknek, nyálkahártyáknak, amelyek kibélelik a légző, emésztő- és urogenitális rendszereket
- Egészségessé teszi a bőrt, a körmöket és a hajat
- Elősegíti a sebek és fekélyek gyors gyógyulását
- Erősíti a fogakat és a csontokat
- Serkenti a csontszövet növekedését és a szervezet normális fejlődését
- Ellenáll a rákkeltő anyagok bomlasztó hatásának, nagy adagokban képes csökkenteni a daganat méretét
- Csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát
- Erősíti a nemi hormonok működését, serkenti az ösztrogének (női nemi hormonok) termelését; elősegíti a menstruációs fájdalmak megszüntetését
- Részt vesz a látópigmentek képződésében; akadályozza a farkasvakság kialakulását, a látás gyengülését
- Hatással van a pajzsmirigy és a mellékvese működésére
- Véd a környezet és a napsugárzás káros hatásaitól
- Elősegíti a terhesség és a szoptatás normális lefolyását
Alkalmazás
Annak a szervnek maximális aktivitású időszakában kell bevenni, amelyre szeretnénk hatást gyakorolni. Egy pohár tiszta langyos vízzel lenyelni.
Szükség esetén, a második bevitel legyen 21-23 óra között, a hármas melegítő óráiban.
Adagolás
- gyermekek 10 éves korig: 1 kapszula hetente 2-szer
- gyermekek 14 éves korig kétnaponta 1 kapszula
- felnőttek: 1-2 kapszula naponta
Kúra időtartama
1-3 hónap